Kätilö Laura
Moikka!
Olen Toivolan Laura; nelikymppinen kätilö, terkkari ja viisi lasta synnyttänyt uusperheen äiti. Nyt myös tämän Sivutaskun onnekas emo.
Halusin myös tarjota perheille mahdollisuuden saada sekä raskausajan että pikkuvauva-ajan palveluita yhdeltä ja samalta, toivottavasti jo tutuksi tulleelta ammattilaiselta. Näin avun pyytämiseen olisi ehkä matalampi kynnys, sen saisi ehkä nopeammin eikä vauva-arki tuntuisi siten niin raskaalta. Tavoitteena on pitää hinnat kohtuullisina, jotta palvelu olisi mahdollisimman monen perheen tarvoitettavissa.
Olen valmistunut kätilöksi vuonna 2005 ja terveydenhoitajaksi heti seuraavana keväänä. Valmistumisen jälkeen aloitin työt Tyksin synnytyssalissa, jossa keskityin ensimmäisen vuoden vastasyntyneen hoitoon. Synnytyssalikätilönä ihan synnytyksissä avustaen kului melkein kymmenen vuotta, joskin hypähdin kokeilemaan yhdeksi kesäksi äitiysneuvolan terveydenhoitajan työtä. Karkeasti arvioiden tuo kymmenen vuoden synnytyssalikokemus tarkoittaa noin kahdeksaasataa ulosautettua vauvaa. Siihen tietysti vielä kaikenlaista muutakin synnytyssalissa tehtävää työtä kuten satojen avautumisvaiheiden hoitoa, ennenaikaisten supistusten hoitoa, raskausmyrkytyksen tehoseurantaa ja -hoitoa sekä tietysti sektiolla synnyttävien äitien hoitoa. Tutuksi ehtivät tulla myös monet toimenpiteet. Lastenhoitovuorossa parhaimmillaan huolehdittiin kymmenenkin vastasyntyneen hyvinvoinnista, mukaanlukien ne alle kilon painoisina syntyneet, jotka tietysti matkasivat hyvinkin nopeasti lastenlääkärien kanssa keskolaan.
Vuonna 2016 siirryin päivätyöhön käytävän toiselle puolelle äitiysvastaanotoille, jossa työnkuvaan tulivat myös sikiöseulonnan ultraäänet eli niskaturvotuksen mittaaminen ja rakenneseula sekä vastaanottotyö yhdessä synnytyslääkäreiden kanssa. Juuri äitiyspoliklinikalla olen osallistunut synnytyspelon hoitoonkin. Äitiysvastaanotolla tietysti seurataan paljon riskiraskauksia, joten sellaistakin alkaa olla hyvin kokemusta. Itselläni oli yhtenä vastuualueena myös geneetiikan osaaminen eli tiedän yhtä sun toista myös poikkeavan sikiöseulonnan jälkeisistä tutkimuksista ja toimenpiteistä. Tällöin olen ollut mukana aloittamassa NIPT-tutkimuksia Suomessa ja täällä Turussa yhdessä laboratorion kanssa.
Lisäkoulutuksia kuluneisiin vuosiin on mahtunut lukuisia. Odottajan näkökulmasta olen kouluttautunut syvällisemmin mm. synnytystä pelkäävän asiakkaan kohtaamiseen Metropolian ammattikorkeakoulussa jo vuonna 2009. Ultraäänioppi on työpaikkakoulutuksen peruja TYKSistä ja siihen kuului aikanaan sata NT-ultraäänitutkimusta ja sata rakenneseulaa. Valmistuin keväällä 2017, mutta oppiminen jatkuu ilmeisesti eläkeikään saakka. Kliinisen ultraäänihoitajan AMK-lisäkoulutuksen sain valmiiksi näyttöineen tammikuussa 2023. Luonnollisesti olen WHOn imetysohjaaja ja päivittänyt koulutusta pariinkin otteeseen.
Kuulun moniin ammatilliseen koulutusta ja tietoa tarjoavaan verkostoon, kuten Suomen Kätilöliittoon, Suomen Perinatologiseen seuraan, Lääketieteelliseen ultraääniseuraan ja Imetyksen tuki ry:n. Lisäksi Neuvolan Sivutasku on Aktiivisen Synnytyksen ja Synnyttäjän oikeudet ry:n kannatusjäsen.