Kätilön ultraäänitutkimukset


Katsothan sivun loppuun, jossa vielä lisätietoa koskien kaikkia ultraäänitutkimuksia! 

ALKURASKAUDEN ULTRAÄÄNI

"Ensitreffit"

Alkuraskauden ultraääni tai varhaisultra on parhaimmillaan raskausviikon 7 jälkeen aina yhdistelmäseulan/yleiseen ultraääneen saakka (13+6). Aikaisintaan raskausviikolle 7+0 kannattaa vasta varata aikaa, jos kaipaa erityisesti sykkeen näkemistä. Suosittelisin odottelemaan vähintään rv:lle 8+0, jolloin raskauden keston määrittäminen on luotettavampaa pienen hiukan kasvettua suuremmaksi.

Toki voit tulla käynnille, vaikka et ihan tarkkaa raskauden kestoa osaa arvioidakaan, se saadaan kyllä useimmiten tutkimuksen aikana selville. Tutkimus tehdään emättimen kautta, jotta saamme parhaan mahdollisen näkymän pienokaiseen, ja siksi en suosittele ottamaan tälle käynnille perheen pienimpiä mukaan.

Tutkimuksen aikana saamme vauvaa mittaamalla arvion lasketulle ajalle, kuulemme sikiön sydänäänet ja näemme tietysti montako vauvaa kasvattelette. Käynnillä ei ole mahdollista ottaa 3D/4D-kuvaa, mutta tulostettuja ja sähköisiäkin kuvia tästä usein nallekarkin näköisestä ja kokoisesta pienokaisesta saatte mukaan.

Tarjoan alkuraskauden ultraääntä, koska joskus huoli raskauden käynnistymisestä ja pienen sykkeestä saattaa aiheuttaa kovasti stressiä ja jännitystä raskauden ensi viikkoina. Haluan olla auttamassa ja tukemassa siinä. 
 
Jos nykyraskaudessa tai aikaisemmissa alkuraskauksissa on ollut ongelmia (voimakasta kipua tai runsasta kuukautistyyppistä vuotoa) tai odottajalla on esimerkiksi raskauteen vaikuttavia perussairauksia ja niihin liittyviä kysymyksiä, suosittelen lämpimästi käymään alkuraskauden ultraäänessä naistentautien ja synnytysten erikoislääkärillä.

Vastaanoton kokonaiskesto on noin
30 minuuttia. 

Hinta 69 euroa

KESKIRASKAUDEN ULTRAÄÄNI

"Pidempi ihastelu"

Keskiraskauden ultraääni on ajateltu erityisesti 3D kuvia ja 4Dvideoita kaipaavalle. Kuvien lisäksi tutkimuksen aikana mittaamme vauvan strategiset mitat kasvun arvioimiseksi, kuulemme sikiön sydänäänet ja voimme vielä arvailla sukupuoltakin. Käymme halutessasi läpi vauvan rakenteita, mutta rakenneseulaa tämä ultraääni ei siitä huolimatta korvaa. Yleensä kuvaus onnistuu parhaiten raskausviikolla 26+0-28+0, mutta ei ole ollenkaan ehdoton. Kuvan laatu ja onnistumisprosentti heikkenevät merkittävästi raskausviikon 32+0 myötä, mutta myös liian aikaisin, ennen 25 raskausviikkoa otetut kuvat jäävät mielestäni vauvan pienen koon vuoksi heikkolaatuisemmiksi. 

Mukaan saa veloituksetta kuvia sähköisessä muodossa ja tulostettujakin kuvia parhaista poseerauksista.

Vastaanoton kokonaiskesto on 45 minuuttia.

Hinta 99 euroa

LOPPURASKAUDEN ULTRAÄÄNI

"Kohta nähdään"

Loppuraskauden ultraääni on nimensä mukaan ajateltu raskauden viimeisille viikoille (35+0 alkaen) synnytystapa-arvion tuntumaan. Tutkimuksen aikana mitataan vauvan strategiset mitat painoarviota varten, kuulemme sikiön sydänäänet ja näemme missä asennossa hän kohdussa majailee. Tietysti myös sukupuolta voidaan tässäkin kohtaa arvailla, jos vauva on sen aikaisemmin piilottanut. Varsinkin loppuraskaudessa painoarvio on arvio ja siinä on helposti 10% virhemarginaali. Siksi arvioimme vauvan kokoa myös kokeilemalla vauvan kokoa vatsan päältä käsin. Tässä vaiheessa lapsivettä on useimmiten niukasti ja vauva alkaa olla matalalla lantiossa, jolloin 3D/4D-kuvantaminen harvoin onnistuu ja tulostettuihinkaan kuviin vauva ei oikein mahdu. Aina voidaan kuitenkin kokeilla!

Vastaanoton kokonaiskesto on 30minuuttia.

Hinta 89 euroa

RASKAUSULTRA

"Pikainen kurkistus"

Tähän ultraääneen voit tulla missä raskauden vaiheessa tahansa. Käynnillä tarkastellaan vauvan liikkeitä, kuunnellaan sydänääniä ja ihan vaan ihaillaan vauvaa. Ultraääneen tullaksesi ei tarvitse olla mitään erityistä huolta, on ihan ookoo käydä vaan katsomassa vaikka perheen lasten kanssa. Joku kaipaa ehkä varmistusta vauvan hyvinvoinnille ennen liikkeiden tuntemista, toinen haluaa kurkistaa vauvan sukupuolta (onnistuu parhaiten kun raskausviikkoja on 17+0 tai yli), kolmas miettii alkuraskauden niukkaa vuotoa. 3D/4D- kuvia voidaan katsoa muiden juttujen ohessa, mutta suosittelen lämpimästi varaavaan pelkkää 3D/4D-ultraa varten Pidemmän Ihastelu-ajan!
Mukaan saa kuvia parhaista poseerauksista tulostettuna ja sähköisinä raskausviikkojen mukaan.

 Myöhemmin raskaudessa liikkeiden vähentyminen alle kymmeneen liikkeeseen tunnissa on asia, jota pitää selvitellä sairaalan synnytysvastaanotolla päivystyksellisesti. Sama koskee ennenaikaisia supistuksia ja paineentunnetta raskausviikkoon 36 saakka, raskausviikon 10 jälkeen esiintyvää kuukautistyyppistä veristä vuotoa tai esimerkiksi tapaturman jälkeistä vauvan voinnin selvittelyä. 

Vastaanoton kokonaiskesto on 30minuuttia.

Hinta 79 euroa


LISÄTIETOA ULTRAÄÄNIKÄYTÄNTEISTÄ

Toivon, että huomioit ultraääneen tullessasi, että Sivutaskun tutkimukset eivät korvaa julkisen terveydenhuollon tarjoamia seulaultraääniä kuten yhdistelmäseulaan kuuluvaa NT-ultraääntä eikä raskauden puolivälissä tehtävää rakenneseulaa tai mitään muutakaan julkisen puolen ultraääntä sellaisenaan. 

Vaikka vauvaa katsellaan täällä Sivutaskussa tarkalla silmällä, keskitymme enemmän siihen, mitä vauva puuhailee ja millaisia ajatuksia hän vanhemmissa herättää. Jos vauvalla nähdään jotain akuuttia huolta herättävää tai huomattavaa poikkeavuutta siinä samalla, saat lähetteen jatkotutkimuksiin esimerkiksi äitiyspoliklinikalle. 

Alkuraskaudessa nähdään joskus keskeytyneitä keskenmenoja. Tämä tarkoittaa, että vauvan kasvu on pysähtynyt ja sykettä ei enää nähdä, mutta raskaus jatkuu eikä vuotoa tule. Vaikka tilanne on hirvittävän surullinen ja valitettava, ei toimenpiteillä ole kiirettä. Toisinaan vuoto alkaa pian ultraäänitutkimuksen jälkeen ja joskus raskaus saattaa siihen puuttumatta jatkua viikkojakin. Saat keskenmenotilanteissa lähetteen naistentautien poliklinikalle, jossa hoito tarpeen mukaan jatkuu.

Tavallisen keskenmenon, johon on liittynyt kuukautistyyppistä veristä vuotoa, tutkiminen ja selvittely vaatii naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin tutkimuksia sekä mahdollisesti laboratorionäytteitä eikä niitä siksi valitettavasti voida selvitellä Sivutaskussa. Myöskään munasarjoihin tai muihin gynekologisiin ultraääniasioihin Sivutaskun kätilönä en osaa ottaa kantaa. 

Lääkäri Jatta lähetteen pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä sähköisenä.